Alegerile parlamentare din 2016 - Votul în diaspora

Duminică, 28 Februarie 2016, conducerea Asociației COmunitatea ROmânească din MAnnheim e.V. – reprezentată prin domnul președinte Ionel Chiriță și domnul vicepreședinte Constantin Prihoancă – a dat curs invitației făcute de către Consulul General al României la Bonn, domnul Mihai Botorog, care a organizat o întâlnire cu domnul ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, și cu doamna Ana Maria Pătru, președinta Autorității Electorale Permanente la sediul Consulatului General al României din Bonn. Au fost prezenți și alți reprzentanți ai comunității românești din landurile Hessen, Renania de Nord-Westfalia, Saxonia Inferioară și Bremen.

În alocuțiunea sa, ministrul delegat Dan Stoenescu a amintit legăturile create peste secole între cultura română și cea germană, precum și potențialul considerabil pe care aceste punți ale spiritualității îl constituie în construcția de proiecte comune în viitor. În cadrul dialogului, demnitarul român i-a asigurat pe cei prezenți de sprijinul DPRRP — MAE și a vorbit despre modalitățile prin care proiectele asociative pot beneficia de finanțare. Domnul ministrul a elogiat rolul Facebook-ului în diseminarea informațiilor și a executat mai multe postări în acest mediul social chiar în timpul discuțiilor avute cu reprezentanții diasporei.

Doamna Ana Maria Pătru a prezentat –  în cadrul  campaniei de informare derulate de Autoritatea Electorală Permanentă(AEP) în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe(MAE) în perspectiva alegerilor parlamentare din anul 2016 –  modalitățile de vot ce stau la dispoziția cetățenilor din diaspora: votul prin corespondență și votul la circunscripțiile din diaspora care vor fi înființate de către AEP în colaborare cu MAE. Secțiile din diaspora care vor fi organizate  dacă vor fi minimum 100 de cetățeni români cu drept de vot care să ceară acest lucru într-o localitate după transferarea singulară, doar pentru scrutinul din noiembrie, a acestor cetățeni de pe lisele electorale din România pe listele din diaspora. Au fost discutate modalitățile și procedurile de vot valabile la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, în contextul modificărilor aduse legislației în domeniu. Au fost dezbătute euforic și  puse sub semnul întrebării normele legate de realizarea unor circumscripții electorale mici la care să poată vota doar cei care se vor afla pe noile liste în urma unui proces de relocare sisific.  Cele câteva pliante prezentate ”Ghidul alegătorului român din străinătate”, ”Votezi. Expediezi. Contezi”, ”Expertul electoral” și ”Operatorul de calculator în secția de votare” nu au putut fi puse la dispoziția tuturor celor prezenți, însă s-a făcut referire în numeroase rânduri la posibilitatea de a accesa aceste informații online pe pagina de internet a Autoritatea Electorală Permanentă www.roaep.ro, pe pagina oficială de Facebook și pe canalul de Youtube al acestei instituții. 

Domnul Marian Muhuleț, directorul departamentului de comunicare și de relații externe al AEP, a dat, în mod competent, lămuriri technico-administrative concrete privind procedura de organizare a celor două forme suplimentare de vot pentru cetățenii diasporei și a accentuaat favorul deosebit și ”discriminarea pozitivă” la care este supus cetățeanul român aflat vremelnic sau permanent pe meleaguri străine.

Întâlnirea cu personalul Consulatului General al României la Bonn și membrii delegați ai comunităților  românești din nord-vestul Germaniei  a prilejuit o mai bună cunoaștere a preocupărilor acestora și a activităților desfășurate de către mediul asociativ.  Totodată, domnul consul general Mihai Botorog a subliniat că membrii comunității românești au un rol determinant în formarea unei imagini pozitive a țării, în concordanță cu evoluțiile și realitățile României. În acest sens, a vorbit despre importanța proiectelor pe linie educațională și culturală, având în vedere impactul major pe care aceste activități îl au în păstrarea și afirmarea identității lingvistice și culturale. Atât domnul consul general cât și doamna consul Nicoleta Nolden au deplâns lipsa resurselor umane care să facă față avalanșei actelor administrative ce trebuiesc prelucrate la Bonn, având în vedere că numărul românilor care trăiesc aici s-a triplet în ultimii doi ani.

 Discuțiile au continuat cu aceeași intensitate și în timpul dejunului bogat oferit de către domnul consul general tuturor celor prezenți și care a oferit posibilitatea discuțiilor tête-à-tête și clarificării unor nelămuriri care din lipsa timpului nu au mai putut fi discutate în plen.